Ismertető:
Az ultras és huligán mentalitásról bővebben.
Az oldalon megjelent képek gyűjteménye.
Az oldalon megjelent videók gyűjteménye.
Linkcserével kapcsolatosan itt találsz infókat!
Vedd fel velünk a kapcsolatot!

hazai.jpgvilag.jpg

inter_besz.jpg

Szavazás
Tetszik a megújúlt honlap?

Nagyon jó lett!
A régebbi jobb volt!
Jó lett!
Van még mit javítani rajta!
Szódával elmegy

szavazas.jpg

HTML doboz

Szöveg helye

2012.05.31. 16:54 mészy

Megint az a fránya rasszizmus!

rkcajax_uefamaffia.JPG

Súlyos agymosoda is üzemel és próbálja az EB-re igyekvő emberek kedvét elvenni a szórakozástól. Ezt jól demonstrálja egy nemrég megjelenő dokumentumfilm tartalma is.

Egy, a BBC csatornán sugárzott tényfeltáró film mélyrehatóan bemutatta a rasszizmussal összefüggő futballhuliganizmus jelenlétét mind Lengyelországban, mind Ukrajnában. A két országban június 8-án kezdődik a labdarúgó-Eb. Különböző jelentések már foglalkoztak a játékban megjelenő erőszakos viselkedéssel, de a Panorama című műsor megdöbbentő felvételei után, - például, ahogy a tömeg „majmok!” kántálással fogadta a fekete bőrű játékosokat, sértő szavakkal illette a sportolókat, illetve fizikailag is megfenyegette őket - újra napirendre került az ügy az UEFA-nál.

Ázsiai diákok által készített felvételeken az látható, ahogy a kharkivi Metalist stadionnál – ahol három csoport mérkőzései is zajlanak majd – a szurkolók egymást náci karlendítéssel üdvözlik, és antiszemita jelszavakat harsognak. „Én megbízom a szurkolókban, de azért szemmel fogjuk tartani őket.”- mondta Michel Platini, az UEFA elnöke. „Ez minden tornán létező probléma.” - tette hozzá.

UEFAplatini.jpg

Platini a Keresztapa ügyel  a részletekre
 

Az UEFA azonban attól tart, hogy ez a nem kívánatos jelenség az idén az átlagosnál is erősebb lesz. A világgazdasági válság hatására a várakozások szerint az átlagosnál jóval kevesebb szurkoló utazik a helyszínre. Míg a korábbi tornákon a stadionokat jellemzően a külföldi szurkolók töltötték meg, most várhatóan a lengyel, illetve ukrán focirajongók lesznek többségben. Sajnos mindkét országban jelen van a kulturális intolerancia, és a rasszizmus, amely a futballszurkolók körében szélsőségesen elterjedt. A dokumentumfilm tanúsága szerint a fekete játékosokat ért atrocitások mindennaposak mindkét országban. Az UEFA tudatában van annak, ha ez a torna légkörét is megfertőzi, és annak beláthatatlan következményei lehetnek.

A rasszista megnyilvánulások különösképpen érinthetik az angol válogatottat. A 23 kerettagból 8 fekete bőrű, beleértve olyan hatalmas sztárokat, mint Ashley Cole, a Bajnokok Ligája győztes Chelsea védője, vagy Joleon Lescott az angol bajnok Manchester City játékosa. Sok játékos családja úgy döntött, hogy inkább el sem látogat az Eb-re. Alex Oxllade-Chamberlain apja is az otthon maradás mellett döntött, annak ellenére, hogy fia mindössze 18 éves, és ez lesz az első nemzetközi megmérettetése. A korábbi angol sztár Sol Campbell a műsorban szintén lebeszélte a szurkolókat az utazásról. „Maradjanak otthon, és inkább a tévében nézzék a meccseket, ne kockáztassák meg, hogy koporsóban térjenek haza.” – mondta.

sol-campbell_1490115c.jpg

Szép arcú néger harcot kiált
 

Habár minden futballista bízik a problémamentes, magas színvonalú rendezésben, a körülmények nem tűnnek igazán biztatónak. Egy két csillagos szállodában például több mint 1000 dollár egy éjszaka, és ez csak egy extrém példája a szélhámosságnak. A helyszínek közti hatalmas távolságok drágává és bonyolulttá teszik az utazást is. Az olyan városokban pedig, mint Donyeck, ahol szokatlan a turisták áradata, egyszerűen nem lehet szállást találni.

Ez a harmadik alkalom, hogy társrendezésben valósul meg a torna. A társrendezés nehézkes és nem igazán ideális rendezési forma. A 2000-es holland-belga Eb kivitelezhető volt, elsősorban az érintett országok kis mérete és a köztük lévő zökkenőmentes utazás miatt. A 2008-as svájci-osztrák rendezésű sportesemény már kevésbé bizonyult jó döntésnek. A rendező országok csapatai eleve delegálják magukat a bajnokságra, ami ezen országok fociját figyelembe véve eléggé gyengítette a 16 (egyébként máskor 24) csapatos összecsapás színvonalát.

Az UEFA ilyen értelemben vett adminisztratív hibája még elnézhető, de a rasszizmus már ezen túlmutat. A futball Eb a második legjelentősebb torna a világbajnokság után. Amennyiben a félelmek valóra válnak, előfordulhat, hogy az előző évtizedek botrányai visszatérnek a sportpályákra. Az UEFA és a futball világa lélegzet-visszafojtva figyel.

Kommentár: Azért az pofátlanság, hogy a legnagyobb bűnözők kiabálnak rasszizmust (gondolok itt az UEFA Maffiára), nem gondolva arra, hogy az ő portájuk sem éppen tiszta. Csalások, bundázások, fenyegetések, pénzek lenyúlása is a számlájukra írható. A legnagyobb pofátlan banda az övék, ameddig nem tiszta a foci, addig szerintem nem várható el hogy feltétételeket szabjanak és igazságot szolgáltassanak. Az egész rasszizmus egy felfújt ügy, de a másik oldalát már nem is vizsgálják, gondolok itt a szurkolókat fenyegető bantu niggerekre. Sol Campbell is csak egy agresszív, magán uralkodni nem tudó focistamajom. Ha az egyik végéről nézzük a rasszizmust, akkor a másik végén is kutakodjunk és szabályozzuk be, majd a felelősök kapják meg méltó büntetésüket!

forrás: kamaszpanasz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: rasszizmus európa bajnokság euro2012 UEFA Maffia Fuck Euro ultras liberi


A bejegyzés trackback címe:

https://fanatics.blog.hu/api/trackback/id/tr674557500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása