Ismertető:
Az ultras és huligán mentalitásról bővebben.
Az oldalon megjelent képek gyűjteménye.
Az oldalon megjelent videók gyűjteménye.
Linkcserével kapcsolatosan itt találsz infókat!
Vedd fel velünk a kapcsolatot!

hazai.jpgvilag.jpg

inter_besz.jpg

Szavazás
Tetszik a megújúlt honlap?

Nagyon jó lett!
A régebbi jobb volt!
Jó lett!
Van még mit javítani rajta!
Szódával elmegy

szavazas.jpg

HTML doboz

Szöveg helye

2012.07.07. 10:00 mészy

Minek ezek a felesleges szarságok?

puskas4.gif

Most az Eger kontra MLSZ eset kapcsán fogant meg a hülye fejemben, hogy mi végül is miért szerettük meg a focit? A játék élménye, az igazi jó foci és a hangulat fogott meg minket, amikor először láttunk futball meccset. A mai világunkban azonban elmosódott a határ a jó foci és a modern labdarúgás között, pedig a világ fejlődésének nem szabadott volna a foci élményének a rovására menni. Éppen úgy szerettük meg, ahogy a kezdetben működött: egyszerűen és tisztán.

Hol van már az a korszak amikor Puskásék varrott, tömött labdával rúgták a bőrt és annak örültek, ha jó játékukkal győzelmet szereztek a szeretett csapatuknak? Hol vannak azok az idők, amikor még tömött lelátón szurkolt együtt több tízezer ember, néha egymással alig megférve. Sajnos ahogy a hagyományos foci megszűnt, eltűntek vele együtt a régi vívmányok: a szép játék, a tisztaság és a tömött lelátók.

A modernizáció folyamán egyre több újításokat vezettek be, az egész már elkezdett hasonlítani egy olajozott gépezetre, amely nem emberien működik, hanem kezdi valami más átvenni a hatalmat. Nem is igazából a modernizálás volt a főbb gond, hanem az, ahogyan végbement. A focisták átléptek egy pontot és kezdtek egyre jobban anyagiaskodni. Az lett a menő, akinek több a pénze a másiknál. Luxus, fényűző élet és csillogás. Az igazi tehetség már nem is sokak fantáziáját piszkálja, fontosabb, hogy a játékos marketing szempontból jól eladható legyen (legyen reklámfelülete). Vannak kedvenc játékosok, akik éppen azzal tűntek ki, ami a mai világból elég kevés van: klubhűséggel és alázattal, ahogy a klubjuk iránt viseltetnek. Ezeket az embereket tisztelem és becsülöm. Nem úgy, mint azokat, akik már az olajozott gépezetbe kerültek és elnyelte őket a szemét. A vezetők közül szintén ki lehet emelni pozitív és negatív figurákat is, viszont sajnos egyre kevesebb van az utóbbiból. Legtöbbje a bűn és a korrupció mocsarában ragadt, megrészegítette őket a hatalom, teljesen elvesztették a kontrolljukat. És hogy mi maradt ezek után a népnek? Színház szereplők, futball komédia, hiszen a modern futball szerint az kell az embereknek.

aranycsapat_1.jpg

Tömött lelátó: szép emlékek
 

Ahogy a digitális technika fejlődött, úgy veszett el az egyszerűség is. TV csatornák hada várja a mérkőzéseket, óriási pénzek cserélnek gazdát (ebből mindenki megkapja az apanázsát), azé a cirkusz, aki többet ajánl. Manapság már annyi funkciója van egy TV-s közvetítésnek, hogy el sem tudjuk azt képzelni. Ti is tudjátok! Rengeteg kamera, tudósítók hada, futkározó személyzetisek, mintha valami hatalmas esemény készülődne. Pedig csak az történik, ami a világon a legegyszerűbb dolog: a foci. Mégis hatalmas a körítés, a technika meg még nagyobb. Az a sok kütyü, ami a stadionokba megtalálható, áááááá! Minek? Az elképzelés mostanság úgy áll, hogy az egész foci egy nagy parádé. Pedig csak ki kellene futni  a gyepre és élvezni a játékot. Ehelyett jönnek a médiák és felforgatják az egész rendszert. Veszett ötlet az egész. Ilyen technika olyan technika, az ember már fejben sem tudja tartani, ami a világban megy. Meccsek után sem haza mennek  a futballisták, hanem sajtótájékoztatóra, ahol szinte kifaggatják a játékosokat, amiből aztán később egy jól sikerült riport vagy kacsa kerekedik. A mocskos média az egész elrontója, élvezzük a focit, de így!? Hányinger...

Manapság a gólvideó bevezetésén vacilálnak, ami szintén egy nagy ökörség. Eddig is voltak bírói hibák, ezek után is lesznek, ha majd a gólokat is technika segítségével mérik, az lesz az igazi gond. Lassan akkor már játékosokra sem lesz szükség, mert azokat is helyettesítik majd valami újítással. Inkább a bírói képzésekre kellene építeni, nem mindenféle szutyok licensszel rendelkező játékvezetőket delegálni  a mérkőzésekre. Azért van ennyi hiba, mert súlyosan becsődölt az egész játékvezető képzés. 0 bírók és partjelzők szaladgálnak a pályán, akik nem tudnak rendesen mérlegelni. Persze erre az a megoldás, hogy videóbíró! Ostoba ötlet, mikor találják majd fel a videó játékosokat?! No, nem a számítógép által vezéreltekre gondolok, hanem mondjuk önműködő bábukra, akik rugdoshatják a gólokat a sok pihent agyú nagy örömére. Egy a lényeg: ha az egész megvalósul, akkor kijelenthetjük, hogy a modernizáció nem csak a focit tette tönkre, hanem az emberi értékekre és tudásra is rácáfol, hiszen többre tartanak egy számítógép által vezérelt gépet, mint az emberi elmét és annak ítélőképességét.

tuzijatek_stadion.jpg

Csillogás és óriási pénzek: ez az, ami manapság sokat számít

Színház, színház az élet, kijelenthetjük, sajnos ez vár ránk a jövőben is. Egyetlen mentsvárunk a szurkolói rétegek, hiszen ők, bár a világ változik, azt látják a fociban, amit még régen. A kedvenc csapatunk szűzies érintetlenségét, a szurkolás élményét. A töretlen szurkolói fanatizmus, a mérkőzések láza az, ami nem változik és nem is fog. Mi örökké ki fogunk tartani, ha eljön a legrosszabb, akkor is a szépet látjuk meg a fociban. Szegény Öcsi bácsiék meg forognak a sírjukban, hogy hová fejlődött a világ, amelyet ők még szépnek ismertek meg...

Mondj nemet a modern focira!

Szólj hozzá!

Címkék: siker pénz elmélkedés csillogás modernizáció modern foci


A bejegyzés trackback címe:

https://fanatics.blog.hu/api/trackback/id/tr444633903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása