Ismertető:
Az ultras és huligán mentalitásról bővebben.
Az oldalon megjelent képek gyűjteménye.
Az oldalon megjelent videók gyűjteménye.
Linkcserével kapcsolatosan itt találsz infókat!
Vedd fel velünk a kapcsolatot!

hazai.jpgvilag.jpg

inter_besz.jpg

Szavazás
Tetszik a megújúlt honlap?

Nagyon jó lett!
A régebbi jobb volt!
Jó lett!
Van még mit javítani rajta!
Szódával elmegy

szavazas.jpg

HTML doboz

Szöveg helye

2012.05.24. 09:12 mészy

Futball, szurkolók, rendőrök

acab.logo.jpg

Az elmúlt hetekben számos szomorú esemény kísérte a spanyol futballidény utolsó heteit, amelyek szinte kivétel nélkül elkerülték a spanyol futballsztárok hajviseletére egyébként oly kíváncsi magyar sajtó figyelmét.

Miközben a magyarországi futballviszonyok, és különösen a szurkolói magatartás tekintetében a sajtómunkások rendszeresen az irigyelt nyugati futballkultúrák után sóvárognak, sajnos eltorzult képet tárnak a hazai olvasóközönség elé. Úgy tűnik, a spanyol sportsajtó más irányvonalat követ: miközben a futballhuliganizmust és a szurkolói rendbontásokat elítéli, a szurkolók jogainak védelmében is éles hangon szólal meg, akár a spanyol rendőrséggel szemben is.

A május 9.-én rendezett Európa Liga döntő igazolta a spanyol futball egyre növekvő dominanciáját hirdető szakértők vélekedését, hiszen a bukaresti mérkőzésen az Atlético de Madrid és az Athletic Club de Bilbao harcolt a trófeáért. A futballkedvelők nyilvánvalóan emlékeznek a vártnál sokkal magabiztosabb Atlético-győzelemre, a mérkőzés utáni eseményekről azonban már jóval kevesebben értesülhettek hazánkban. A hagyományok szerint a madridi csapatok a város két emblematikus szökőkútjánál ünneplik kupasikereiket, amelyek ebben az évben igen nagy forgalmat bonyolíthattak. A Real Madrid, mint a spanyol bajnokság győztese látogatott a Cibeles-szökőkúthoz, az Atlético pedig a rövid időn belül másodszor elhódított Európa Liga trófea megünneplésére ment a Neptuno-hoz.

A korábbi, túláradó ünneplés okozta rongálások miatt a két szökőkutat az utóbbi években már komoly rendőrsorfal és kordon védi, amely ilyen esetekben nem engedi a szurkolók be- és felmászását. A május 9.-i készültség azonban mindeddig példátlannak bizonyult és a hibás rendőri döntések lehetetlenné tették a békés ünneplést. Míg a néhány nappal korábbi Real Madrid-fiesta során a rendőrség biztosította a szurkolók "nyugodt" ünneplését a Cibelesnél, az Atlético-híveket kitiltották a Cánovas del Castillo térről. Amit szabad Jupiternek...

brutalitas.jpg

Rendőri brutalitás. Szolgálunk és védünk?
 

Miközben a mérkőzés után piros-fehér szurkolók tízezrei érkeztek Neptunusz szökőkútjához megünnepelni a klub újabb nemzetközi kupagyőzelmét, a rendőri erők hermetikusan lezárták a teret. A rendőri döntés szimbolikus jellege mellett - amely természetesen vörös posztóként hatott az Atlético-szurkolókra - érdemes kiemelni a rendvédelmi szervek felelőtlenségét is. A megközelítőleg 40 ezres tömeg féken tartása csakhamar megoldhatatlanná vált, és a zsúfoltság miatt könnyen tragédiába torkolhatott volna egy esetleges tömeges pánikreakció. A dolog érthetetlenségét növeli, hogy a mérkőzést követő napon az Atlético de Madrid hivatalos ünneplést is tartott a szökőkútnál, ahová újra emberek tízezrei vándoroltak - ezúttal elfoglalva az őket megillető teret. Ami előző este lovasrohamot és sebesülteket jelentett, az másnap már bárkinek szabad volt.

A mérkőzést követő rendőri fellépés nyomán több tucat szurkoló és rendőr sérült meg, a kialakult - egyértelműbben fogalmazva: kiprovokált - zavargások során pedig több köztéri tárgy is súlyosan megrongálódott. A spanyol sportsajtó azonban mégsem fordult a szurkolók ellen és nem kívánta demonizálni a piros-fehér drukkerek reakcióit. Alfredo Relaño, az As sportnapilap főszerkesztője a történtekre vezércikkben reagált, amelyben kiemelte, a szurkolók a hagyományok szerint csupán békésen ünnepelni akartak a Neptuno-szökőkútnál, éppen ezért érthetetlen volt a rendőri fellépés. Relaño a mai spanyol sportújságírás egyik legszélesebb körben elismert alakja, éppen ezért szavainak komoly súlya van. A vezércikk őszinte és bátor hangvétele minden bizonnyal a magyarországi sportsajtó számára is példamutató lehet, az utolsó bekezdés teljes terjedelmében így szól:
 
 
"Honnan ez a régi könnyebbség, hogy futballszurkolókra támadjanak? Nem tudom, de néhányaknak utána kell néznie ennek. Ebben az esetben, a madridi hatóságoknak, az én városoménak. Tegnapelőtt este kétségbeesett szurkolókat láttam a tévében nyilatkozni. Egy házaspár elvesztette a gyermekét a rendőrroham közben, egy egyszerű drukker pedig lesújtva állt a történtek után. Én is megkérdeztem magamtól, vajon ki utasítja ezeket a testületeket, akik vak erővel sújtanak le. Régóta hordozzák magukban a hitet, hogy a futballszurkoló barbár, eltiprandó, gumibotnak való. Micsoda tévedés! A barbarizmus a gumibotokban keresendő, nem a drukkerekben. Ez tegnapelőtt bebizonyosodott."
 
 
forrás: atleticomadrid.hu, kulturtapas.com
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://fanatics.blog.hu/api/trackback/id/tr434543096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása