Ismertető:
Az ultras és huligán mentalitásról bővebben.
Az oldalon megjelent képek gyűjteménye.
Az oldalon megjelent videók gyűjteménye.
Linkcserével kapcsolatosan itt találsz infókat!
Vedd fel velünk a kapcsolatot!

hazai.jpgvilag.jpg

inter_besz.jpg

Szavazás
Tetszik a megújúlt honlap?

Nagyon jó lett!
A régebbi jobb volt!
Jó lett!
Van még mit javítani rajta!
Szódával elmegy

szavazas.jpg

HTML doboz

Szöveg helye

2012.05.30. 09:34 mészy

Az ustawkáról + videó

ustawka.jpg

Mi is az az ustawka? Kik is művelik? Ebben a cikkben erre kaptok választ.

Az ustawka a szurkolói berkeken belül lebeszélt fair boxot jelent. Fegyverek nélkül, egyenlő létszámban a megbeszélt szabályok szerint egy félreeső helyen tisztázni tudják a felek a nézeteltéréseket, esetleg csak megmérkőznek hogy kiderüljön, ki is a jobb. A huligánok vagy egyszerű fanatikus drukkerek művelik, mindenki, aki rajong a csapatáért, vagy egyszerű testmozgásra vágyik. Igazából nem is vad harcról beszélünk, hanem felfoghatjuk egy edzésnek is. Persze lehet sérüléseket szerezni, de ezek nem súlyosak, 1-2 hét alatt elmúlanak.

Az egész ustawka a szláv országokból (Lengyelország, Oroszorság) ered. Ott komoly hagyományai vannak a lebeszélt mókának. Gyakran 100 v 100-ba játsszák le a meccseket, de az 50 v 50, 25 v 25 is gyakori. Minél több annál jobb (mondják)! Olyan mint egy box meccs (jó azért sokkal durvább), de szabályok szerint zajlik. És ez a lényeg, hiszen nem kerülnek elő kések, sörösüvegek, egyéb szúró tárgyak. Ezért válik szabályozottá. Fogvédő és a bandázs engedélyezett a védelem szempontjából. Meg az ellenfélnek is jobb, ha nem sima öklöst kap az arcába.

ustawka_lokivsfradi.jpg

Egy kis hazai. Debrecen vs. Ferencváros 14 v 14
 

Telefonon egyeztetnek  a brigádok, hogy hol s mikor, milyen létszámban, aztán a móka előtt még jön egy egyeztetés, kimennek és lejátsszák. A győztes aztán diadalmasan elmegy az egyik irányba,  a vesztes meg elkullog a másikba (vannak akik lepacsiznak egymással, ez a tiszteletről tanúskodik). A harc az ellenfél lezúzásáig vagy megfutamosodásáig tart, ez kb. 2-3 perc( tovább nem szokott tartani általában). Az egész a bátorságon múlik. Sokkal nehezebb odaállni egy lebeszéltben, mint mondjuk a stadionban törni zúzni. Ott hajtja az embereket a csordaszellem, az ustawkában az adrealin és a cél, hogy megmutassam, van bátorságom odaállni.

Magyarországon az elmúlt években kezdett elterjedni a lebeszélt box, már a magyarok is előszeretettel művelik. Még csak pár olyan csoport van, aki adja a mókát (ezekről vannak videók is, későbbi cikkünkben ezt is bemutatjuk), de remélhetőleg nemsokára majd mindenki szeretettel fogja ezt a formát választani a stadionbéli törések-zúzások helyett. Magyarországon a Fradi brigádja van a toppon, de mondom: ez még nagyon gyerekcipőben van. Az ilyet nem hónapok alatt lehet elsajátítani, hosszú évek kellenek, hogy valaki profi ustawka brigád legyen. Kezdésnek viszont nem rossz!

Most pedig nézzetek meg egy profi ustawka összecsapást!

Legia-Arka 21 v 21

 

Szólj hozzá!

Címkék: videók hooligans fair huligánok ustawka lebeszélt box


A bejegyzés trackback címe:

https://fanatics.blog.hu/api/trackback/id/tr64554332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása