Ismertető:
Az ultras és huligán mentalitásról bővebben.
Az oldalon megjelent képek gyűjteménye.
Az oldalon megjelent videók gyűjteménye.
Linkcserével kapcsolatosan itt találsz infókat!
Vedd fel velünk a kapcsolatot!

hazai.jpgvilag.jpg

inter_besz.jpg

Szavazás
Tetszik a megújúlt honlap?

Nagyon jó lett!
A régebbi jobb volt!
Jó lett!
Van még mit javítani rajta!
Szódával elmegy

szavazas.jpg

HTML doboz

Szöveg helye

2012.07.01. 11:00 mészy

Carpathian Brigade interjú

cb1.jpg

Nem állunk le az interjúkkal, még csak most jön a java! Hogy bizonyítsuk ezt, itt van a következő interjúalanyom Soma, akivel a Carpathian Brigade szurkolói csoportról beszélgettünk el egy kicsit.

Üdvözöllek! Örülök, hogy benne vagytok az interjú összehozásában, reméljük, így még többen megismernek titeket. Nem mintha hírnevetek csekély lenne, fantasztikus, amit a lelátón műveltek és büszkék vagyunk mi is, hogy vannak, akik képviselik a nemzeti válogatottat csoportosan is!

Kérlek, pár mondatban beszélj magadról!

Üdv! Mi köszönjük a megkeresést. Somogyi József vagyok, a Carpathian Brigade egyik vezetője, illetve a hivatalos társadalmi szervezet, az MLVSZE elnöke. Én veszem fel és tartom a kapcsolatot a többi táborral illetve az MLSZ-el, intézem a csoport ügyeit.

Mutasd be röviden a Carpathian Brigade megalakulásának körülményeit! Milyen légkör jellemezte a kezdeti időszakot? Hogy álltok most?

Kb. 2008. nyarán vetődött fel egy internetes fórumon, hogy javítani kellene a válogatott mérkőzéseinek hangulatán. A XII. Hadosztály megszűnése óta ugyanis eléggé zavart volt a dolog a T-szektorban, pár ember capo-zott egyszerre, illetve a lelátón is fel-felhangoztak rigmusok, így össze-vissza, ki mit halott, szurkolt. Nem volt kellemes.

2009-ben, a Magyar-Málta meccsen volt az első látható jele egy szerveződő baráti társaság kialakulásának, kik vitték a kétrudasaikat, zászlóikat. Törekedtünk egy capo felállításával, ami ugyan meglepetést okozott, de a meccs vége felé egészen jól ment. Május 16-án aztán összeültünk páran, s megbeszéltük, hogy a baráti társaságból rendes csoportot csinálunk. A Carpathian Brigade nevet adtuk magunkat, mely arra utal, hogy nem csak a gúnyhatáron belül, hanem az egész Kárpát-medence által körülölelő magyarság képviselői vagyunk a válogatott lelátóin.

Szép lassan elfogadtattuk magunkat a többi szurkolóval, a folyamatos megjelenés egyre inkább arra utalt, hogy most már van a válogatottnak is látható, rendes ultra-csoportja. Azóta persze sok minden megváltozott. Régi tagok tűntek el, újak jöttek, ahogy ilyenkor lenni szokott. Tavaly, június 4-én – nem hiába a dátum – megalakítottuk a Magyar Labdarúgó Válogatott Szurkolói Egyesületet, így most már hivatalosan is mi vagyunk a válogatott egyetlen szurkolói csoportja.

480_1297699130.jpg

Töretlenül a csapat mellett

Ti vagytok a magyar-válogatott hivatalos szurkolói csoportja. Mit jelent ez nektek?

Mindenképp kihívást. Valljuk be őszintén, nem éppen hálás feladat a miénk. Elsősorban maga az ultra-mozgalom hagyományainak követése nehéz, elvégre minden meccsen ott lenni, képviseltetni magunkat bizony nem kis dolog.

Aztán ott van az MLSZ.  Az egyesületek szurkolói csoportjaival ellentétben, kik az utóbbi időben a Szurkolói Iroda által sokat értek el a szervezett szurkolók jogaiért, nálunk még a nemzetközi szabályokat is figyelembe kell venni, nagyon nehéz elfogadtatni céljainkat a szövetségnél, s hát ugye Platini sem fogad minket, hogy megmagyarázzuk, mit miért. Ráadásul a válogatott mindig is kiemelt figyelmet kap, elvégre nemzetközi találkozókon vesz részt, ezért sokkal nagyobb a biztonság, az odafigyelés.

Nem akarom túl ragozni, inkább így jellemezném a problémánkat: a szövetség az egyesületi mérkőzéseken történő esetleges rendbontásoknak minősülő eseteknél pénzbüntetést szab ki, bevétele lesz, a nemzetközi mérkőzéseknél – esetünkben a válogatott – pénzbüntetést fizet, kiadása lesz. Talán így már érthető lesz minden szurkoló számára. Ezzel persze nem arra akarom ráirányítani a figyelmet, hogy mi rendbontást akarunk, hanem hogy mennyire nehéz bármit is elfogadtatni a szövetséggel. Elvégre: UEFA=MAFFIA!

Hogyan néz ki a tábor szerkezete, felépítése?

Kb. 40-50 fős konkrét tagunk van, ebből 5-6 fő vezető szerepet tölt be, szervezi a dolgokat. Szimpatizánsok terén kb. 50-100 főre saccolom a létszámot, akikre számíthatunk. De ahogy egy egyesületi csoport vezérszurkolója mondta: mögöttetek van minden magyar ultra! Szóval e téren nem panaszkodunk, s ennek nagyon örülök.

0.jpg

Egy zászló mindenek felett!
 

Aki be akar hozzátok kerülni, annak milyen kritériumoknak kell megfelelnie? Vannak saját, táboron belüli szabályaitok?

Bárki nyugodtan csatlakozhat. Hivatalosan pártoló tagsági kérelmet kell igényelni, de ez csak formaiság, semmi több. Ami lényeges, s ha a konkrét ultra-csoporthoz akar tartozni, annak van egy-két dolog, amit tiszteletben kell tartani: klubtól független gondolkodásmód, tehát nem szabad elővetíteni azt, hogy ő egy egyesület szurkolója, s mennyire utálja a másikat. Nálunk mindenki elsősorban magyar, ezért ezek a dolgok maradjanak az egyesületeknél. Továbbá csoportunk céljai eléréséhez sok mindent megbeszélt már az MLSZ-el, ezért törekedni kell a normális viselkedésre is a lelátón. Elvégre szurkolni megyünk oda, ezt figyelembe kell venni, s nem tüntetni.

Járni a mérkőzésekre? Hazaira mindenképp. Idegenbe pedig kinek hogy áll a szénája. Aki nem tud jönni, annak minek erőltetnénk? Aki meg szeretne jönni, az úgyis jön. Fontos továbbá, hogy törekedjen az aktív részvételre a csoport munkájában. Elvégre ezért jelentkezett, s nem a CB-pólóért, pulcsiért.

Kérlek, mesélj kicsit arról, hogy hogyan néz ki nálatok egy válogatott meccs előtti készülődés! Nagy a felhajtás?

Meg fogsz lepődni, de annyira nem. Inkább majd csak a jövőben. A koreográfiákhoz való kellékeket már előre elkészítjük, átgondoljuk, mi kell még, azokat megoldjuk. Eddig úgy volt, hogy a meccs napján szépen nyugodtan összegyűltünk a Verseny utcai sörözőben, megbeszéltük, kinek mi lesz a dolga, hogyan menjen le a koreo, stb... Amikor elérkezik az idő, páran elindulunk, hogy kapunyitás előtt bevigyük a cuccokat, kirakjunk mindent, stb... A többiek utánunk jönnek, ők a későn érkező szurkolókat várják be, akik a Versenybe jönnek, s együtt indulnak útnak.

Mostantól ez a rendszer eléggé megváltozik. Máshol lesz a törzshelyünk, illetve a készülődés is másképp lesz. Saját szórakozásunk érdekében létrehoztuk a „Szurkolói Válogatott” csapatunkat, melynek lényege, hogy a válogatott aktuális ellenfeleinek szurkolóit meginvitáljuk egy mérkőzésre. Na persze, szortírozás lesz, Izrael ellen például inkább szervezünk egy Magyar Labdarúgó Válogatott Szimpatizánsok Találkozóját, ahol lesz női- és férfi szurkolói kispályás foci, családi programok, egykori kiváló játékosokat hívtunk meg, a Romantikus Erőszak koncertezik, gyönyörű lányok fognak táncolni a mérkőzések közötti szünetekben, folyik a sör, stb... Szép kis program a nagyok meccse előtt. Szóval minden egyéb készülődést, bepakolást egy-két nappal előtte már letudunk.

666_1336967616.jpg

Látvány CB módra
 

Melyek voltak a legjobb alakításaitok?

Nehéz választani. Sok jó, kellemes élményben volt részünk. Csak saját véleményemre tudok támaszkodni, remélem, nem lesz távol a többiekétől. Szerintem a legjobb idegenbeli túra a San Marino-i volt. Egy nappal előbb érkeztünk, hogy a tengerparton töltsünk egy éjszakát. A meccs is nagyon jó volt, a legjobb koreot is ott mutattuk be, hála a többiek segítségének.

De pl. a holland eb-selejtező sem volt semmi, ott a hangulat szintén fantasztikus volt, s nem csak az Amszterdami kávézók árui miatt! Amikor vezettünk, s az a sok magyar tombolt. Áhhh... ilyet minden meccsre! Hazai téren egyértelműen a svédek elleni győzelem, koreot nem tudok mondani, talán a nagyzászlós a hollandok ellen, vagy a San Marino-i. De jó volt a győztes, svédek elleni meccs is. Illetve a portugálok elleni hangulat!! Felejthetetlen!!

Elég sok ember található meg a soraitokban. Mentalitás szempontjából milyen többségű a csoport?

Valóban vegyes, de egyértelműen ultra. Nem vagyunk mi verekedős típus, nyugodtak vagyunk. Célunk nem a másik legyőzése, hanem saját csapatunk biztatása.

600943_320176788061701_2141909602_n.jpg

Nincsenek klubszínek, csak piros-fehér zöld szívek
 

Nos, utolsó kérdésként érdeklődnék, mi a tervetek a jövőre nézve?

Húúú... sok minden eszembe jut. Mindenképp a fejlődés, illetve stabilitás. Sajnos már sok csoport megszűnt 1991 óta, amióta feltűnt az első ultra-csoport Kispesten, s nem szeretnénk, ha ez történne velünk is. Büszkék vagyunk arra, hogy már több mint 3 éve a válogatott mellett vagyunk, s hanyatlás helyett eddig a fejlődés volt jellemző. Maradjon is így.

A kapcsolatok kiépítése, a meglévők elmélyítése is nagyon fontos számunkra. Nem mindegy, milyen a viszonyunk a többi hazai, magyar táborral. Szerencsére ez is megoldódni látszik, kiváltképp, hogy most már mi is a Szurkolói Iroda tagjai vagyunk.

Sokan meg fognak lepődni, de fontosnak tartjuk a nemzetközi kapcsolatok kiépítését is. Mert szükség van rá, ez nem kérdés, pláne a mi esetünkben. Persze ennek is meg van a maga indoka, de ez egyelőre nem fontos.

Szeretnénk különböző programokkal elérni, hogy a válogatott ismét népszerű legyen a fanatikus drukkerek körében, és ne csak egy nagy kaliberű ellenfél esetében.

Továbbá egyelőre jó a viszony az MLSZ-el is. Ezt is meg kívánjuk tartani.

 

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre, kívánunk az olvasóinkkal közösen további sok sikert a jövőre nézve. Reméljük, hogy a nemzeti-válogatott csoportja egyszer majd magasabb szinten is meg tudja mutatni az egész világnak, hogy mi az a magyar virtus!

Szólj hozzá!

Címkék: szurkolók interjú/beszámoló carpathian brigade magyar válogatott szurkolócsoport


A bejegyzés trackback címe:

https://fanatics.blog.hu/api/trackback/id/tr794613251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása